8 maart: Hoog tijd om het taboe rond menstruatie te doorbreken
Of het nu gaat om een gebrek aan geld om hygiënische producten te kopen, een tekort aan sanitaire voorzieningen of discriminerende culturele praktijken; vrouwen en meisjes ondervinden aanzienlijke gevolgen van hun menstruatie.
Wereldwijd hebben 1,25 miljard vrouwen en meisjes geen toegang tot veilige en voldoende privétoiletten. 526 miljoen van hen hebben helemaal geen toilet. Een groot deel van hen zijn vluchtelingen of interne ontheemden die in precaire omstandigheden overleven in vluchtelingenkampen.
Sommigen vrouwen zien zich genoodzaakt om kranten, plastic zakjes, oude sokken of vodden te gebruiken omdat ze de middelen niet hebben om maandverband of herbruikbare doeken te kopen om zich te verzorgen wanneer ze hun regels hebben.
Op verschillenden plekken in de wereld worden vrouwen die menstrueren bovendien beschouwd als onrein en minderwaardig. De schaamte die hiermee gepaard gaat, heeft een grote impact op het fysieke én mentale welzijn van vrouwen en meisjes. Wat een natuurlijke cyclus van het leven zou moeten zijn, wordt een zoveelste strijd.
Gemiddeld menstrueert een vrouw ongeveer 3.000 dagen in haar leven of meer dan 6 jaar. Dit zijn dus 3.000 verloren dagen indien ze niet naar school mag gaan of niet kan werken uit angst om gestigmatiseerd te worden.
Het uitdelen van waardigheidskits is nooit zomaar een gift.
Deze actie doorbreekt de stilte rond het taboe van maandstonden. Vrouwen die hun persoonlijke hygiëne kunnen verzorgen, krijgen hun zelfvertrouwen terug en hoeven hun dagelijkse activiteiten niet stop te zetten. Vrouwen die hun persoonlijke hygiëne kunnen verzorgen, krijgen hun zelfvertrouwen terug en hoeven hun dagelijkse activiteiten niet stop te zetten.
In Iturui, een provincie in DR Congo die erg lijdt onder conflict, ziekte en geweld, deelde Caritas samen met Memisa al 7.830 kits uit in acht verschillende vluchtelingenkampen. Jonge vrouwen krijgen zo terug een plaats in de gemeenschap. Ze kunnen opnieuw werken en zo een waardig bestaan opbouwen.
In het vluchtelingenkamp van Bule (gezondheidszone Fataki) heeft Memisa sinds eind december al 1.000 hygiënekits kunnen uitdelen, maar de noden blijven groot. Op dit moment verblijven er 21.000 gezinnen waarvan de helft ongeveer vrouwen en meisjes zijn.
*Cijfers UN Women
Sinds 1911 “viert” de wereld Internationale Vrouwendag. Dit jaar staat de dag in het teken van #EachforEqual: individueel én collectief bouwen aan een gendergelijke wereld.
Gelijkaardige artikels
Steun ons project
Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo
Ik doe een gift