Nieuwe verantwoordelijke voor Memisa kantoor in Kinshasa
De nationale representatie van Memisa in Kinshasa (DR Congo) krijgt een nieuwe verantwoordelijke. Alfred Koussemou start zijn wel verdiend pensioen en met veel toewijding neemt Agali Baye Toumba deze post over. “Hoe Memisa de mens centraal zet en met respect ijvert voor toegankelijke gezondheidszorg, is een aanpak die ik sterk waardeer en waar ik graag mee mijn schouders onder zet.”
Vooraleer de Nigerees Agali Baye Toumba naar Kinshasa afreist, was hij eerst een week in België om kennis te maken met de collega’s in Brussel en zich vertrouwd te maken met de werking van Memisa. “Brussel is geen onbekend terrein voor me”, vertelt hij. Agali studeerde namelijk Public Health in België. Voorts werkte hij voor verschillende internationale ngo’s in onder meer Burkina Faso, Mali, Niger en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Respect
“De ervaringen die ik daar opdeed zullen me goed van pas komen”, zegt hij. “Met deze bagage hoop ik anderen te inspireren. Wie of wat mij inspireert? Dat kunnen kleine dingen zijn. Vaak op het eerste gezicht alledaagse observaties, maar waar een mooi verhaal achter schuilt. Wanneer ik zie hoe een moeder of een andere patiënt gered kan worden door een degelijke behandeling … dat zijn zaken die me een enorm plezier schenken.”
“Twee belangrijke aspecten van hoe ik mezelf zou omschrijven – Afrikaan en arts/master in public health – zullen me helpen om mijn nieuwe job naar behoren te kunnen uitvoeren. Door in verschillende contexten te hebben gewerkt, besef ik hoe belangrijk respect voor anderen is. Of het nu gaat om collega’s, partners of de begunstigden van de projecten, uitwisseling is essentieel om samen vooruit te komen.”
Ambitieus
Met een oppervlakte van 2.345.410 vierkante kilometer is DR Congo een van de grootste landen van Afrika, de afstanden zijn dus enorm. De bevolking wordt geschat op 85.026.000 inwoners, maar er zijn slechts 250 algemene ziekenhuizen verdeeld over 600 gezondheidszones. Het gezondheidssysteem is enorm versnipperd en een groot deel van de bevolking heeft geen toegang tot de diensten. Dat maakt onder meer dat de moeder- en kindsterfte erg hoogt is.
“Ik wil niet naïef zijn, ik weet dat de noden enorm zijn in een land als DR Congo”, knikt Agali. “Maar toch ben ik ook ambitieus: met de juiste aanpak, duurzame partnerschappen en oog voor lokale behoeftes is positieve verandering mogelijk.”
Gelijkaardige artikels
Steun ons project
Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo
Ik doe een gift