“Geen proper water in bevallingskwartier: te gek voor woorden”
Stel je even voor…
Je moet bevallen. De weeën volgen elkaar snel op en jij en je baby zijn er helemaal klaar voor om elkaar te zien.
Dus je wandelt, en wandelt en wandelt… tot je na een tijdje het ziekenhuis bereikt. Te gek voor woorden, he.
Voor mij waren de 10 minuten in de auto naar het ziekenhuis er eigenlijk al te veel aan. Maar in sommige landen zijn de ziekenhuizen veraf. En de wegen onberijdbaar. Op het platteland in Afrika is het voor veel mensen de realiteit. Dat is geen lachertje in normale omstandigheden en echt ronduit onaanvaardbaar in dringende gevallen.
Aan het woord is Saar Vangeel, mama van Mick en Jack en uitvindster van Greenkit. Een ontdekkingsdoos waarin ze tal van informatie bundelt over alles wat goed is voor baby, moeder én het milieu.
Geluk delen
Maar Saar wil verder gaan dan enkel ecologische waarden in de kijker zetten. “Toen ik me verdiepte in het werk van Memisa en de omstandigheden waarin vrouwen in Afrika vaak moeten bevallen, schrok ik wel. Want hier in België zouden we het te gek voor woorden vinden indien er geen proper water was in het bevallingskwartier. Of dat de gynaecoloog er niet geraakt omdat de rivier de weg overspoelde. En dat zou overál te gek voor woorden moeten zijn”, klinkt het. Daarom verspreidt ze via haar doos informatie over Memisa in de hoop toekomstige moeders te overtuigen om hun geluk te delen en Memisa te steunen.
Moeilijke zoektocht besparen
“Zelfs voor ik moeder werd, was ik al erg bezig met hoe ik bewust kon leven.” Die levensstijl wilde ze dan ook verderzetten eens ze kinderen had. “Maar het koste me tijdens mijn zwangerschap veel tijd en moeite om producten (en diensten) te vinden die op een groene manier veilig en fijn aanvoelden voor mijn baby. Daarom lanceer ik GreenKit voor ouders in spe. Ik wil hen die moeilijke zoektocht besparen.”
GreenKit is een ontdekkingsdoos met ecologische stalen voor baby en mama en daarnaast is er ook de website. De GreenKit-dozen worden verdeeld via een netwerk van vroedvrouwen. Aanstaande moeders krijgen ze mee tijdens hun consultatie op 6 maanden tijdens de zwangerschap.
Gelijkaardige artikels
Steun ons project
Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo
Ik doe een gift