Internationale solidariteit en sociale media: hoe kunnen we omgaan met negatieve reacties?
Net als de meeste ngo’s is ook Memisa actief op sociale media. Facebook, Instagram, LinkedIn etc. zijn zeer interessante kanalen. Dankzij deze sociale mediaplatformen kunnen we het publiek sensibiliseren over het probleem van de beperkte toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Zo kunnen we ook getuigenissen delen van patiënten en medisch personeel, giften aanvragen en in interactie gaan met onze sympathisanten.
Onze online aanwezigheid zorgt ervoor dat we het debat over kwesties rond internationale solidariteit kunnen aangaan, alsook dat we standpunten en argumenten kunnen uitwisselen met een publiek dat niet altijd sympathie heeft voor onze strijd. Maar wat als racistische of beledigende opmerkingen elke vorm van dialoog onmogelijk maken?
Hoe kunnen we als ngo die zich inzet voor toegang tot gezondheidszorg voor iedereen, of als burger die zich bezig houdt met internationale solidariteit, reageren op negatieve opmerkingen op de sociale media? En hoe kunnen we voorkomen dat onze kanalen een platform worden voor discriminerende boodschappen?
Hieronder lijsten we enkele voorbeelden op die we bij Memisa gebruiken om een antwoord te voorzien op een aantal veelgestelde vragen. Deze kunnen als inspiratie dienen wanneer je zelf een reactie beantwoordt waarbij je je ongemakkelijk voelt.
Opmerking 1: Jullie zouden eerst degenen die het moeilijk hebben in België moeten steunen!
Voorstel van antwoord: Beperkte toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg is wereldwijd een probleem, ook in België. Naast onze internationale projecten en samenwerkingen, werkt Memisa ook samen met Sant’Egidio om de toegang tot gezondheidszorg voor daklozen in Antwerpen te verbeteren. Wilt u meer weten over ons werk in België? Klik dan hier voor meer informatie!
Echter is het zo dat toegang tot gezondheidszorg een universeel recht is dat geen grenzen kent. Daarom engageert Memisa zich om de toegang tot gezondheidszorg in verschillende Afrikaanse landen en in India te verbeteren.
Opmerking 2: ngo’s lichten ons op
Voorstel van antwoord: Transparantie is erg belangrijk voor ons. Memisa wordt jaarlijks gecontroleerd (via een audit) en is lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (https://www.vef-aerf.be/?lang). Onze projecten kunnen we realiseren dankzij giften van het brede publiek, alsook de steun van donoren (Europese Unie, Belgische overheid, enzovoort). Deze donoren vragen om gedetailleerde financiële rapporten die allemaal beschikbaar zijn op onze website: https://memisa.be/transparantie/. In elk van deze documenten vind je meer informatie over onze activiteiten en over het gebruik van fondsen, wat als antwoord kan dienen op eventuele vragen.
Opmerking 3: %#²*$& !
Wanneer een opmerking racistisch of beledigend is, kiezen we ervoor om helemaal niet te reageren. We willen namelijk vermijden dat onze sociale mediakanalen fungeren als platformen voor de verspreiding van dit soort boodschappen, die indruisen tegen onze waarden. In overeenstemming met de aanbevelingen van UNIA rapporteren we dergelijke opmerkingen aan Meta en verbergen we ze. https://www.unia.be/nl/actiedomeinen/media-en-internet/internet/hoe-ga-je-met-haatboodschappen-om
Opmerking 4: Bedankt voor alles wat jullie doen!
Gelukkig zijn de meeste reacties wel positief. Dergelijke positieve reacties verdienen uiteraard ook al onze aandacht. Reageren op een artikel over de projecten van Memisa of over internationale samenwerking in het algemeen, of een artikel simpelweg liken of delen, heeft een significante impact op het publieke bewustzijn en op onze fondsenwerving.
Aan de hand van een simpele klik kunnen internetgebruikers Memisa dus helpen om haar missie, zijnde de kwaliteit van de gezondheidszorg voor iedereen verbeteren, onder de aandacht te brengen. Dankzij sociale media kunnen we deze kwesties onder de aandacht brengen bij een breder publiek en kunnen we nieuwe mensen aanmoedigen om onze missie te steunen. Door onze berichten te delen, help je ons zelfs om het beleid te beïnvloeden en draag je tenslotte ook zelf bij aan sociale verandering.
Memisa ondersteunt het ‘Hier Niet’ initiatief van Unia. Dit betekent dat er geen plaats is voor haatdragende taal en beledigingen op de sociale media van Memisa.
|
Gelijkaardige artikels
Steun ons project
Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo
Ik doe een gift