Klimaatverandering en gezondheid
Klimaat is een belangrijk thema voor Memisa. De gevolgen van de klimaatverandering treffen mensen in het Globale Zuiden hard. Denk maar aan overstromingen, mislukte oogsten, droogte, …. En binnen die landen zijn het bovendien personen die in armoede leven die de effecten het felst voelen.
Door de klimaatverandering raken mensen sneller ondervoed, vooral kinderen en ouderen zijn hier kwetsbaar voor. Verstoorde landbouwsystemen leveren minder voedsel op en een structurele daling van voedsel bij kinderen leidt tot chronische ondervoeding en groeiachterstand, waardoor kinderen vatbaar worden voor ziektes als malaria en luchtwegen- en darminfecties, wat uiteindelijk kan leiden tot de dood.
Vissersdorpje zonder vis
In het dorpje Bondanga in de gezondheidszone Bokonzi, (provincie Sud-Ubangi, DR Congo) worden sinds 2018 dankzij de steun van Memisa kinderen jongeren dan 5 jaar met ondervoeding behandeld en opgevolgd. Het oorspronkelijke vissersdorpje, waarvan de bevolking zo nauw samenleeft met de Ngiri-rivier, zag haar omgeving de laatste jaren drastisch veranderen door de klimaatverandering. Het droogseizoen dat vroeger slechts gemiddeld drie maanden duurde, telt nu vijf maanden. De vispopulatie daalt jaar na jaar… En wanneer het regent, zijn de buien zo intens waardoor ze overstromingen veroorzaken en onherstelbare vernielingen aanrichten.
Zo is ook de gezondheidspost, die helemaal op het water is gebouwd, dringend aan renovatie toe. Er zijn geen afzonderlijke ruimtes, het pleisterwerk brokkelt af en de is de vloer in slechte staat.
Patiënten moeten letterlijk het water oversteken in pirogues (boomstammen die omgevormd worden tot bootjes) om eens aangekomen te constateren dat de gezondheidsstructuur allesbehalve in staat is om kwaliteitsvolle gezondheidszorg aan te bieden….
De herstellingswerken zullen op een duurzame manier gebeuren en er worden verschillende maatregelen genomen opdat het gebouw in de toekomst beter beschermd zal zijn tegen hevige regenval.
“Tijdens mijn bezoek aan de gezondheidspost, stelde ik onmiddellijk vast dat het om een druk bezochte plek gaat, met de permanente aanwezigheid van verpleegkundigen en een betrokken gemeenschap. Succesfactoren die ervoor zullen zorgen dat eens in de gebouw gerenoveerd is, het optimaal zal functioneren.” Ingenieur Hervé Kukakuka Munsele
In het vissersdorpje Bondanga gebeuren alle verplaatsingen per pirogue (een houten kano) of met een gemotoriseerd bootje. Benieuwd hoe dat er in de realiteit uitziet? Ontdek het in deze video:
Gelijkaardige artikels
Steun ons project
Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo
Ik doe een gift